maanantai 12. tammikuuta 2015

Arkeologisia loytoja nykypaivana

Eiko vain etta muoti menee sellasta ympyraa, aina keksitaan jotain uutta mutta otetaan vanhasta vaikutteita?


Yks paiva Trujillossa sain nahda sen selkeemmin mita oisin voinut kuvitella.


Mentiin arkeologiselle turistikierrokselle. Lahto aamulla kasilta sitten kiertelyy, takas kaupunkiin lounaalle ja puolen paivan jalkeen kattomaan lisaa.


Suosittelen taas kaymaan sivistaa ittee internetin ihmeassa maailmassa, mutta voin yrittaa muistella.


Kohteet olivat:


Huaca del Arco Iris/ del Dragon


Huacas del Sol y la Luna


Museo Huacas de Moche


Huaca Chan chan


Nyt ettei kenenkaan tarvi onnettomasti menna sanakirja.org, niin ma teen sen.


No olipa saalittavaa, ei hakutulosta.


Jospa vanha kunnon wikipedia auttais.


Huaca (wak'a) oli Andien alkuperäiskansojen kuten inkojen pyhä paikka tai esine.


Osaan huaca-paikoista on rakennettu pyramidi. Ne olivat muodoltaan neliön tai suorakaiteen muotoisia katkaistuja pyramideja tai niistä koostuvia rakennelmia, yleensä melko suurikokoisia. Ne tehtiin auringossa kuivatusta savitiilista


.Eli siis mukamas pyramidi, no kyllahan ma sen tiesin, mutten hyvaksynyt pyramidii kaannokseks. Keksin oman sanan...hajakki. Nonni, toihan on ihan taydellinen ja voin jatkaa nyt kirjottamista.


Mihin jainkaan, ainiin en ollut viela alottanutkaan.



Mun ryhman kanssa kavi niinkin etta toisten surkee tilanne kaanty mun hyvaks tilanteeks. Meidan brasilialaisia ryhmalaisia oli infottu vaarin ja ne halus kapinoida istumalla nahtavyyksien ulkopuolella. Meidan ryhman koko siis supistu kahteen. Muhun ja yhteen argentiinalaiseen rouvaan.


Mun opas oli talla kertaa nainen ja se osoittautu taydelliseks asiaks kokopaivan arkeologisella-tourilla. Kesken historiallisten tapahtumien ja faktojen selostuksen opas alko ihailee mun sormusta ja kyselee mista se on, sitten myos keskusteltiin lempivareista ja mika sopii vaatetukseen, enta sisustukseen tai ihonvariin. Argentiinalainen rouva kertoili sen maailmanmatkaaja tyttarista ja sitten eksyttiin puhuu muodista. Se oli sellai sopivan asiallinen mutta rento lahestymistapa ja siten jaksoin kokopaivan leikkia Indiana Jonesii.


Ei ois onnistunut isommalla ryhmalla tai jos ois ollut miehii ryhmassa, taino ei pida yleistaa monet parhaat sisustus- ja muotisuunnittelijathan on miehia.


Joka tapauksessa opin Moche kulttuurista ja niiden taiteesta. Vahan jotenkin surullista etta Inkat on vieny kaiken huomion ja ma en ainakaan ollut ikina edes kuullut mocheista tai niiden hajakeista(tosin kukaan ei varmaan oo ennen kuullut hajakeista, hehe). Tajusin etta vaikka ollaan koulussa opiskeltu historiaa, niin paljon on viela nakematta ja kuulematta. Eihan me tiedeta mitaan, vaan pienepieni osa. Mua kiinnostais ainakin sivistaa itteeni laajemmin ja taa Peru on hyva alku. Opin esimerkiks etta mochet teki maljakoita joita koristi orjat. Siis sellai maljakko jossa on alastoman orjan kuva jolla on kaulassa koysi...kylla makin laittaisin tollaseen kukkakimpun...




No oli kylla myos kaikenlaisia elaimellisia maljakoita ja astioita. Ne oli tosi luovia ja kauniita. Oli sillee kaytetty hyodyks niiden astioiden muotoja ja tehty niista muunmuassa elaimia tai niiden osia. Oon unohtanut kirjottaa kun kavin Huarazin arkeologisessa museossa, vai oonko? En muista, no kuitenkin oli mielenkiintosta huomata etta elainteema oli sellai yleisesti kaytossa ja varmaan sillon tosi in.



Mikskohan kokoajan heitan mautonta lappaa? Varmaan siks kun luulen etta taa ois muuten tylsaa luettavaa.


Sitten noustiin kattoo itse hajakkei. Ja ne oli upeet. Mun poikaystava sano mulle kerran etta onko Perussa mitaan ruokaa tai paikkaa, joka ei ois upee, ihana, mahtava, supersopo, hieno, herkullinen, hyva? Kaytan kuulemma noi sanat puhki. Muttakun taalla kaikki on ollut vaan niin upeeta! En ma vahattelemaankaan rupee.



Yritin taas ymmartaa, etta taalla on joskut ollut elamaa ja taa on ollut joidenki pyha aukio ja taalla on jopa suoritettu ihmisuhrei ( huijaankohan nyt?) Mutta kaikkein eniten mua puhutteli se etta niiden hajakkien arkkitehtuurissa naky tan paivan vaikutteita muodista. Tai siis toisinpain. Muodissa nakyy vaikutteita niista hajakeista. Kyllahan ma tiesin etta sen kuosin nimi on esim. Aztec, mutta etta oikeesti ne kuvat matchas. Samat kuviot oli siina monenmontavuotta vanhassa hajakissa kun mun kaverin neuleessa.



Mun on pakko demonstroida sita. Mikskohan toi sana on muuten demonstroida? Kuulostaa ihan paholaisen tuhoomiselta. Oho huomaan etta on ollut pitka paiva tanaan ja kirjotan aivan alytonta ajatuksenvirtaa.











Noissa nakyy niin selkeesti vaikutteet. Niinkun alussa jo kirjotin etta muoti kiertaa ympyraa. Niin taa ympyra on jo aika kaukaa.
Tossa ylemmassa kuvassa on ihan alkuperaiset aidot varit, Jotka sitten esiintyy tassa viereisessa neuleessa.

Ja toi salmiakkikuviointi.










Siis hyvanen aika tismalleen sama kun tossa alemmassa kuvassa. Kyllahan ma tiesin ettei toi kuvio oo keksitty paasta mutta jotenkin silti tosi mahtavaa.





En meinaa tajuta, miten noi on pysynyt noin hyvassa kunnossa, nayttaa kun ne ois vaan sellasen hiekkalinnakilpailun teoksia. Niiku ihan just askettain tehty. Tosin toi ei oo hiekkaa, eika linna.


Tunsin itteni tosi pieneks tuolla, kun ne "huoneet" oli sellasia kolme kertaa jalkapallokentta. Oon aina miettinyt etten jaksais asua isossa talossa etta pitaa huudella talon paasta paahan, niin entas toi.









Ja siis toi oli vaan yks osa tosta hajakista! Ma ihan eksyin tuolla labyrintissa. Taa kuva ja pari alempaa on Chan chanista










siis kuka vois vahatella tallasta nakya?







Sitten mentiin Arco Irikseen ja se oli janna kun se oli melkeen keskustassa, sillee asutuksen keskella. Se alue oli vaan rajattu ja suojattu.







noi hajakit oli kokoajan tyon alla. tai lapioita, eristysnauhoi ja valkosia haalareita naky joka paikassa







Huacat Sol ja Luna oli kaikkein isoimmat alueet. Sol oli kokonaan suljettu ettei sinne voinu menna tepastelee. Mutta Lunassa kavin ja sielta oli toi ihan ensimmainen kuva. Siella oli kunnon koristeellista ja jotenkin vaan upeeta. Yks valtavan iso museo jossa oli niit maljakoita ja kaikenmaailman esineita ja korui ja vaikka mita. Se oli siistii et eka mentiin museoon kuulee tietoo tavallaan teoriaa ja sitten saatiin naha se kaikki ihan oikeesti naaman eessa. Kaytannossa.






taa kuva tais ihan vaan olla matkalta eika toi oo se Sol, mutta silti siella oli tollasta upeeta aavikkomaista maisemaa





Luna oli tollai monikerroksinen hajakki. Jokainen kerros symboloi vahan erilaista ja tais olla osotettu eri ns ryhmille. Hierarkisesti, kuten Chavinkin Huarazissa. Jokaista kerrosta koristi tietynlainen kuviointi.





Tassa muutamia.




Lopuks viela nappasin kuvan koirasta kun musta toi asetelma oli vaan jotenkin siisti. Myohemmin sain kuulla etta toi on nimenomaan perulainen koira, tai rotu, miten sen nyt haluaakaan ilmasta.


Sitten tan uutisen loppukevennys

#mochefinnishperuviangirl









1 kommentti: